Приймальна комісія: +38 (097) 668-3-668
24321, Вінницька обл., м. Ладижин, вул. Петра Кравчика, 5
Poy f 1

Делегація Ладижинського коледжу Вінницького НАУ у Франції !

19 квітня 2019 року делегація у складі 27 студентів Ладижинського коледжу Вінницького національного аграрного університету та двох викладачів Платонової Ірини Леонідівни та Баланчук Тетяни Олександрівни вирушили в подорож до приватного аграрного ліцею «Рессен» муніципалітету Нанда департаменту Луара у Франції (http://www.ressins.com).

Першою тривалою зупинкою стала Німеччина, її гарне місто Дрезден - одне з найвідоміших туристичних міст в Німеччині. А за мальовничістю та кількістю пам'яток, можливо й найкраще. Студенти та викладачі булу вражені красою та гостинністю Дрездена.

Poy f 2

Наступним етапом подорожі став вже сам аграрний приватний ліцей «Рессен, де студенти та викладачі пробули цілий тиждень. За цей період організаторами обміну – нашими французькими друзями, було організовано безліч різноманітних екскурсій, заходів, уроків верхової їзди, уроків французької.

Територія ліцею, старовинний замок, комфортабельний гуртожиток, величезна та гостинна їдальня з майстерними поварами просто вразили абсолютно всіх студентів і викладачів і залишили в серцях незабутні враження.

Poy f 3

Poy f 4

Дуже сподобалася екскурсія в найближче до ліцею містечко Charlieu, яке вражає старовинною архітектурою і індивідуальністю. Францію неможливо сплутати з іншим країнами. Вона неординарна, самобутня, дуже гарна і зелена!

Найбільш запам’яталася екскурсія в місто Ліон. Місто з давньоримською історією. Кажуть, він з'явився від поцілунку двох річок, які зливаються на території міста воєдино. Тут знаходяться такі визначні місця Франції, як найстаріший у країні театр (побудований стародавніми римлянами, які й заснували це місто), білокам'яний собор Нотр-Дам де Фурвьер у неоготичному стилі і чудова площа Белькур, прикрашена кінною статуєю Людовика XIV і унікальним фонтаном, з якого б'є природне джерело.

Poy f 5

Центральний парк Ліона з зоопарком зачарував абсолютно всіх членів делегації.

Poy f 15

Дуже цікавою була екскурсія на аукціон-продаж ВРХ Marche au cardan a ST-Christophe. Тепер студенти коледжу мають уявлення про організацію подібних торгів, історію їх створення та правила проведення.

Poy f 7

Запам’яталася екскурсія в притулок для тварин SPA Roannais. Було цікаво подивитися, як відносяться до безпритульних тварин у Франції.

Poy f 6

За проханням викладачів була проведена невеличка екскурсія по старовинному замку ліцею Рессен і деяким навчальним аудиторіям ліцею.

Poy f 13

Також була проведена цікава ознайомлювальна екскурсія в ательє з переробки молока та м’яса ферми приватного аграрного ліцею Рессен.

Poy f 14

Також наші гостинні господарі ліцею продемонстрували нам майстерні, тракторний парк.

Неможливо не згадати екскурсію в ветеринарну клініку в Pouilly-sous-Charlieu. Вражає, що навіть в такому маленькому містечку є подібна клініка з сучасним обладнанням: рентгеном, апаратом УЗД, справжньою операційною та сучасною ветеринарною аптекою.

Місто Руан теж гостинно зустріло нашу делегацію. Руан - історична столиця Нормандії на півночі Франції. Місто характеризується гарним зовнішнім виглядом і знаменитим Руанським собором. Руан – четверте за величиною портове місто Франції. У порту завжди кипить життя, але ми потрапили в нього в пустельний день перед грозою.

Poy f 8

Дощ і гроза нам не завадили отримати максимум задоволення від огляду міста, розваги в боулінг-клубі та шопінг зробили ці враження незабутніми.

Що таке Франція? Франція - це смачний сир, натуральні м'ясні продукти і, звичайно, відоме у всьому світі вино. Саме тому організатори нашого перебування у Франції організували для нас візит до кооперативу з винним погребом у м. Belleville з дегустацією справжнього вина регіону Божоле. Цікава розповідь з демонстрацією відеоматеріалу ознайомила нас з тонкощами процесу вирощування винограду у Франції та переробки його на неповторне вино вищого класу якості.

Poy f 9

Дуже цікавий урок французької мови нам влаштували наші друзі. Кожен, хто був присутній на цьому уроці, засвоїв основний набір щоденних фраз, необхідних для початку спілкування французькою.

Тиждень перебування у гостях в ліцеї Рессен був насичений, цікавий і дуже доброзичливий. Ми дякуємо за можливість стажування для викладачів, насичений відпочинок директору ліцею Рессен та його колективу, адміністрації Ладижинського коледжу Цуркану О.В. та Капелюшній І.М., месьє Андре, за подорож, переклад і відкриті перспективи, заступнику директора з міжнародних зв’язків месьє Клоду із дружиною Франсуазою, викладачам Кароль та Анаїс за те, що переймалися кожним кроком від культурної програми до порад у шопінгу, нашому земляку Віктору за переклад і поради, чудовим поварам, фермерам, колегам з Тульчина за гарну компанію! Та всім іншим, хто нам допоміг відкрити Францію у серці.

Передостаннім етапом нашої подорожі став незабутній Париж! Париж для багатьох є культурною столицею світу. Щорічно більше 45 мільйонів людей відвідують Париж, щоб помилуватися його чудовими пам’ятками і багатою культурою. Тут кожна вулиця, кожен дворик і куточок пронизаний особливою чарівною атмосферою французького духу. У всі часи тут шукали натхнення найвідоміші художники, а поети і письменники оспівували Париж в своїх творах і складали про нього легенди. Надзвичайно гарне місто Париж, історія якого налічує вже більше 2000 років, розташований на березі Сени. Але не варто думати, що це місто дихає старовиною і вражає погляд виключно мальовничими природними краєвидами. Тут є все - романтика, пригоди, розваги і надзвичайно смачний французький шоколад.

Особисто мене найбільше вразив Лувр. Я стояла на площі, і як-ніби чула стукіт копит коней, бачила примари французьких графів в сідлі, чула шелест суконь підданих французького короля і представляла себе королевою Марго. Я була вихована на романах Дюма, саме тому подорож до Парижа було для мене такою значущою.

Poy f 11

А враження від підйому на Ейфелеву вежу просто неймовірні !!!! Захоплюють дух емоції, які відчуваєш на її висоті !!!

Poy f 10

Вроцлав та Краків вважають найгарнішими містами Польщі. Вони займають, відповідно, друге та перше місце в рейтингу туристично привабливих польских міст. У 2016 році Вроцлав був обраний навіть Культурною столицею Європи.

“Місто ста мостів”, “польска Венеція” – так називають стародавній Вроцлав. Вроцлав зачаровує милими будиночками, неймовірною атмосферою, креативними ресторанчиками та кав’ярнями, цікавими музеями, книгарнями, привітними людьми. Особливо романтичним нам здався Вроцлав ввечері.

Poy f 12

В цілому поїздка була дуже насиченою. Були і труднощі, несподіванки, негода. Але цей величезний спектр в більшості позитивних емоцій незабутній. І кожного з членів делегації ще довго в снах зустрічатиме Європа, а особливо чудова і гостинна Франція.

Викладач Тетяна Баланчук

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}