Приймальна комісія: +38 (097) 668-3-668
24321, Вінницька обл., м. Ладижин, вул. Петра Кравчика, 5
1

Bon voyage

З 10 по 22 липня 2018 року група студентів у складі 29 чоловік Ладижинського коледжу ВНАУ гостювала за програмою обміну досвідом у приватному французькому ліцеї Рессен муніципалітет Нанда (фр. Nandax), у регіоні Рона-Альпи, департамент Луара. http://www.ressins.com

Дорога до Рессену розпочалася із відвідування двох європейських столиць – різноликого Берліну та романтичного Парижу.

Берлін вразив простотою та динамічністю. https://www.youtube.com/watch?v=37Vtuce0bnQ

Берлін — важливий політичний, інформаційний, культурний та науковий центр Європи. Берлін вважається "зеленим" містом. Площа скверів і парків в ньому досягає 5,5 тис. га, до того ж в місті немає ніякого виробництва. Але, незважаючи на це, німці називають Берлін найбруднішим містом Німеччини. У центрі міста розміщений парк Великий Тіргартен — найстаріший і найбільший в місті, площею 210 га. Берлін зберіг окремі риси середньовічної забудови. У 18-19 ст. створені правильні за обрисами площі, наприклад, Площа жандармів, широкі вулиці (Унтер-ден-Лінден), парадні ансамблі та забудови у стилі бароко. Зі старовинних споруд в Берліні збереглися церква св. Марії, Берлінський собор, Палац Бельвю, Оперний театр, Червона ратуша, Бранденбурзькі ворота, Рейхстаг.

У центрі міста студенти побачили також відомство федерального канцлера Німеччини А.Меркель, а про жертв голокосту нагадував Меморіал пам’яті.

У Берліні знаходиться найбільший в світі будинок шоколаду - «Schokoladenhaus Fassbender & Rausch». Тут можна спробувати шоколадні Брандербурзькі ворота, Рейхстаг і Титанік. Берлін - це мультикультурний мегаполіс. Унікальний торговельно-культурний центр Моль оф Берлін з відкритою площадкою для танцювальних майстер-класів задав старт нашому шопінгу.

Наші студенти мали можливість побачити Париж з висоти пташиного польоту на Ейфелевій вежі, посидіти на Єлисейських полях, всесвітньовідомий музей Лувр, знамениту Тріумфальну арку та інші пам’ятки архітектури, які є візитівкою Франції. У самому центрі історичної частини розташований Будинок інвалідів, в якому міститься військовий музей, тут же покояться останки Наполеона Бонапарта. Тут розташована і церква Пантеон, де знайшли вічний спокій найвідоміші діячі Франції. Париж розташований на річці Сена У Парижі розташована величезна кількість визначних пам'яток, до яких відносяться не тільки архітектурні споруди, але також і вулиці, мости та майдани.

За браком часу ми не встигли відвідати Версаль та дві найзнаменитіші церкви Франції: Собор Паризької Богоматері і Свята капела, проте проїздом побачили Ла Дефанс, що є архітектурним комплексом з хмарочосів і споруд з авангардними формами.

Ми переконалися, що Париж є культурним (300 мистецьких галерей, близько 100 театрів і музеїв) і туристичним центром світової ваги, який за рейтингом Forbes входить до 12-ки найкрасивіших міст світу.

Проте… на нашу суб’єктивну думку справжня Франція відкривається туристу не у Парижі, а на периферії. Центром насиченої програми відпочинку став неперевершений за красою, унікальністю та спокоєм Рессен. Дружелюбний та завжди усміхнений колектив забезпечив комфортне проживання, смачну їжу, унікальні екскурсії професійного напрямку та насичений культурний відпочинок, а також… мегашопінг у сезон сезон скидок!

У містечках навколо Рессена студенти милувались краєвидами природи з обрамленням альпійських гір та унікальними ледь реставрованими старовинними будівлями і вуличками, дегустували французький сир, шоколад і вино,

відвідали суботній блошиний базарчик, каталися на конях з професійними інструкторами, купалися та засмагали на озерах околиці Роан та Сент-Ілер, виїжджали на пікніки, вивчали економічні та технічні особливості і переваги ведення фермерського господарства, відвідали винний завод Serol з шикарними краєвидами.

Соціально-виховний аспект студентам відкрили завдяки відвідуванню сміттєсортувального заводу та притулку для собак і котів в Тезі, сучасної ветеринарної лікувально-діагностичної клініки у Мансіні.

а професійний – завдяки відвідуванню ферми, де вирощують популярну у Франції м’ясну породу корів Шаролє та молочної ферми з виробництвом сиру (у Франції виготовляють понад 400 видів сиру!)

До речі, фермери за рекомендаціями Рессена із задоволення беруть на роботу стажерів з України, забезпечуючи безкоштовним житлом та харчуванням, вивченням французької!

Не можна оминути увагою і прекрасний Ліон з його архітектурою, двориками та панорамою, яка нам відкрилася з Базиліка Нотр-Дам-де-Фурв'єр, що складається з двох храмів — нижнього та верхнього. Також базиліка має чотири башти та дзвіницю. Базиліка відома своїми мозаїками, вітражами та криптою Святого Йосифа. https://www.youtube.com/watch?v=cj0DAzNJJYM

Далі ми побували у Парк Тет д'Ор ( «Парк Золотої голови»), розташований у Ліоні, що займає площу в 117 га. Так як в місті в принципі не так багато парків, влітку тут збирається безліч відпочиваючих і велосипедистів. Тут є велике озеро, по якому можна кататися на човнах, невеликий зоопарк з жирафами, леопардами, слонами і тиграми, а також велодром, майданчик для гри в буль, міні-гольф, стайні і навіть мініатюрний поїзд. У парку розташований ботанічний сад Ліона, де понад 15 тис. рослин.

Вечірній час студенти проводили у боулінгу, парку розваг на набережній, милувались святковим феєрверком, раділи перемозі збірної Франції у чемпіонаті з футболу https://www.dailymotion.com/video/x6p3wt6 грали у баскетбол та спілкувалися з близьким у зоні Wi-Fi. У передостанні дні студентам та викладачам організували прощальний вечір з барбекю на території замку Рессена, де всі спілкувалися у невимушеній атмосфері, обмінювалися сувенірами, а вкінці стоячи аплодували і дякували двома мовами організаторам і поварам.

Ладижинський коледж гордий за своїх студентів, які гідно представили наш навчальний заклад. Викладачам приємно було почути, що наш заїзд – дисциплінований та вдячний, студенти цінують і поважають працю інших, показують повагу у стосунках «студент-дорослий», і заслужили похвалу за чисті кімнати перед від’їздом. У якості презенту нас усіх пригостили французьким делікатесом – жаб’ячими ніжками та … ще раз на наше прохання відвезли на шопінг у Kiabi.

Дорогою назад нам відкрилося ще одне прекрасне місто Німеччини – Дрезден. Це місто поєднало вишуканість Парижа та чистоту і простоту Німеччини. Архітектурний центр набережної р. Ельба, панорамні площі відкрили нам друге дихання на завершення подорожі. https://www.youtube.com/watch?v=1aYnH7BAlxg

Дрезден — це місто мистецтва і культури. У місті розмішені всесвітньо відомі зібрання предметів мистецтва — Галерея старих майстрів та колекція коштовностей «Зелене склепіння». Дрезден — однe з найбільш відвідуваних туристами міст Німеччини.

Для нас особливо приємним був зелений вигляд міста та низька завантаженість транспортом. Слід відмітити, що дуже багато німців їздять велосипедами, скутерами, бігають і, незалежно від віку, гуляють і милуються краєвидами – одже люблять свою землю і піклуються про своє здоров’я.. Більша половина міста покрита лісами і парками. Поблизу центру міста є великий парк Ґросер Ґартен. На території цього парку знаходяться зоопарк, ботанічний сад та дитяча залізниця. З пн. сходу місто оточене лісами Дрезднер Гайде.

Молодіжне культурне життя зосереджене в районі Дрезден-Нойштадт, в якому знаходиться безліч нічних клубів, галерей, ресторанів, барів і кафе. Студенти мали можливість витратити останні кошти на сувеніри і речі і торгівельному центрі Альтергалері.

Проїздом наші студенти з другого поверху автобуса спостерігали панорамні краєвиди 5 країн – України, Польщі, Німеччини, Бельгії та Франції. Слід зазначити, що часто зустрічалися нам вітрові та сонячні мініелектростанції, у Польщі вразили студентів узбіччя доріг, у Німеччині велика кількість лісових насаджень та простота, у Берліні та Парижі велика кількість іммігрантів та туристів, які вносять краплю негативу у вигляді сміття в туристичних місцях. Приємно було у великих містах зустрічати земляків, які були раді чути рідну мову та дати нам актуальні поради. Французи – за оцінками студентів найдружелюбніші Подорож була комфортною завдяки чудовим дорогам, облаштованим пунктам зупинки, пікнікам, продуктами для яких нас забезпечив Рессен та професійним водіям тульчинського АТП.

Ми дякуємо за можливість стажування для викладачів і студентів, насичений відпочинок директору ліцею Рессен та його колективу, дирекції Ладижинського коледжу Цуркану О.В. та Капелюшній І.М., месьє Андре, за подорож, переклад і відкриті перспективи, заступнику директора з міжнародних зв’язків месьє Клоду із дружиною Франсуазою за те, що переймалися кожним кроком від культурної програми до порад у шопінгу, заступнику директора, викладачам Кароль та Анаїс, нашим землякам Віктору та Андрію за переклад і поради, чудовим поварам, фермерам, колегам з Тульчина та Гайсина за гарну компанію і поради та всім хто нам допоміг відкрити Францію у серці.

Всі аплодували в’їзду в Україну, яка теж є прекрасною та унікальною своїми краєвидами та родючими землями. Студенти отримали потужну мотивацію до самовдосконалення, зрозуміли, що поважаєш себе та інших – буде чиста країна, працюєш як за кордоном – буде багата рідна земля і працьовиті люди. Відкривайте для себе світ, щоб зажди говорити «Слава Україні»!

Замкова Л.С. та Ковальчук Н.Д.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}