Приймальна комісія: +38 (097) 668-3-668
24321, Вінницька обл., м. Ладижин, вул. Петра Кравчика, 5
Tsen

Обласне методичне обʹєднання викладачів охорони праці та безпеки життєдіяльності

23 жовтня 2018 року на базі Ладижинського коледжу Вінницького національного аграрного університету відбулось засідання обласного методичного об’єднання викладачів охорони праці та безпеки життєдіяльності вищих закладів освіти І-ІІ рівня акредитації Вінницької області.

Згідно плану, після реєстрації та налаштування презентаційних матеріалів учасники обласного методичного об’єднання відправилися на Ладижинську ТЕС.

Для довідки: ДТЕК Енерго генерує чверть електроенергії в країні. Виробничі потужності компанії представлені 4 – ма підприємствами теплової генерації. Ладижинська ТЕС входить до складу «ДТЕК Західенерго», яка третя за величиною енергогенеруюча компанія України з встановленою потужністю 4 707,5 МВт, що становить близько 14,2 % від загальної потужності електроенергетики країни.

Екскурсії на Ладижинську ТЕС для студентів уже є доброю традицією роботи з майбутніми енергетиками. Вперше подібний захід пройшов для викладачів охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Викладачі вищих закладів освіти І-ІІ рівня акредитації зі всієї Вінницької області, які навчають студентів основам охорони праці та безпеки життєдіяльності, завітали на електростанцію, щоб ознайомитися та запровадити окремі аспекти тих дієвих методів навчання, які працюють на Ладижинській ТЕС у навчальних програмах своїх дисциплін.

У вступному слові екскурсоводи ознайомили учасників обласного методичного об’єднання із макетом території Ладижинської ТЕС, перевагами працевлаштування на підприємство - зокрема такими як високі заробітні плати, повний соціальний пакет, тощо. Викладачам наголосили, що підприємства структури ДТЕК потребують молодих, цілеспрямованих, амбітних працівників, які готові до вузькоспеціалізованої потужної практики та стажування, а саме випускників навчальних закладів з гарною базовою підготовкою.

Наступним етапом екскурсії став майстер-клас для викладачів у надсучасному навчально-виробничому центрі на тренажерах, які моделюють та дозволяють відпрацювати до автоматизму всі процеси роботи та можливі аварійні ситуації у роботі енергоблоків підприємства.

Окрім запобігання та убезпечення від нещасних випадків, гостям продемонстрували відпрацьований алгоритм дій надання першої долікарської допомоги при основних можливих травмах за допомогою демонстрації на манекені-тренажері, який підключений до комп’ютера.

Після відвідування навчально-виробничого центру гості підприємства потрапили у надійні руки Євгена Підфігурного, керівника департаменту з охорони та промислової безпеки ДТЕК Ладижинська ТЕС. Він провів всім учасникам екскурсії вступний інструктаж з техніки безпеки та забезпечив захисними фірмовими касками ДТЕК.

Пан Підфігурний розповів, що створення та забезпечення безпечних умов праці є головним пріоритетом діяльності Компанії ДТЕК. В питання безпеки праці залучені всі - від членів Наглядової ради до рядових співробітників. З року в рік реалізується комплекс заходів, спрямованих на створення безпечних умов праці і, в кінцевому рахунку, на зниження рівня виробничого травматизму. І для цього виділяються всі необхідні фінансові кошти. Пріоритетні напрямки інвестицій ДТЕК ЕНЕРГО в галузі охорони праці та промислової безпеки залишаються незмінними:

  • створення безпечних умов праці на робочих місцях;
  • забезпечення працівників ефективними засобами індивідуального захисту;
  • навчання та підвищення рівня знань персоналу з питань безпеки праці;
  • медичне забезпечення персоналу;
  • приведення основних фондів у відповідність до вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

В даний час ключовим напрямком є розвиток культури безпеки праці всього персоналу. Для цього розроблено спеціальну програму ініціатив з охорони праці, яка реалізується в усіх бізнес - блоках. Робота над підвищенням безпеки праці на виробництві, з одного боку спрямована на те, щоб убезпечити співробітників, а з іншого - не допустити виникнення надзвичайної ситуації. І тут використовуються всі можливості - від впровадження нових стандартів з техніки безпеки до впровадження мотиваційних інструментів за дотримання правил. Для підвищення відповідальності співробітників підприємств в області безпеки праці на ТЕС діють кардинальні правила: порушники несуть дисциплінарну відповідальність.

Пан Євген провів детальну оглядову екскурсію цехами ТЕС та навколо них, розповів про будову та етапи створення, перетворення до напруги 330 кВ і передачі електричної та теплової енергії на електростанції.

У процесі ознайомлення з роботою електростанції викладачам розповіли про шляхи вирішення проблем та перспективи підприємств компанії ДТЕК. Викладачі цікавилися у інженерів виробничими питаннями, зокрема охорони праці та безпеки життєдіяльності, найскладнішими аварійними ситуаціями, заміною електрофільтрів, якістю і походженням вугілля, споживачами електроенергії, модернізацією, тощо.

Пан Підфігурний дав вичерпні відповіді та розповів, що природоохоронна діяльність підприємств ДТЕК Енерго базується на екологічній політиці ДТЕК, затвердженій в травні 2017 року з урахуванням вимог міжнародного стандарту ISO 14001 до: 2015, а також розповів про відкриття сонячної електростанції потужністю 500 кВт, яка відпускає електроенергію за «зеленим» тарифом в електромережу. Станція складається з монокристалічних панелей китайського виробництва, інверторів потужністю по 36 кВт.

Користуючись нагодою, організатори та учасники екскурсії відмітили високий професіоналізм працівників Ладижинської ТЕС, подякували за змістовну екскурсію та висловили сподівання на подальшу співпрацю, зокрема першочергово відвідати нову сонячну електростанцію.

Наступним етапом роботи методичного об’єднання стало відкриття засідання заступником директора з навчальної роботи Ладижинського коледжу ВНАУ Капелюшною Інною Миколаївною, яка привітала учасників і коротко ознайомила присутніх з особливостями роботи навчального закладу. Про структуру, здобутки та перспективи коледжу гості дізналися із лаконічної відеоекскурсії.

Голова методичного об’єднання Кубай Ольга Валеріївна, після вступного слова, ознайомила викладачів із Типовою освітньою програмою профільної середньої освіти закладів освіти, що здійснюють підготовку молодших спеціалістів на основі базової середньої освіти (Наказ МОН від 01.06.2018 №570) згідно рекомендацій навчально-методичного забезпечення, лист МОН №1/9-434 від 09.07.2018 р.

Питання оновлення програми з БЖД і основ охорони праці відповідно до напрямку підготовки розкрили такі викладачі:

  • Погосян Тетяна Василівна, викладач Вінницького технічного коледжу, яка поділилася зразками програм з колегами;
  • Сєріков Андрій Вікторович, Гашинський Михайло Григорович, Кифоренко Руслан Олегович, викладачі Ладижинського коледжу ВНАУ, які відмітили, що окрім вищевказаних нормативних документів спираються при розробці програм на рекомендований перелік навчально-методичного забезпечення підготовки фахівців ОКР «Молодший спеціаліст» на 2018/2019 н.р., рекомендований науково-методичною радою ДУ Науково-методичного центру ІАЗД ВНЗ «Агроосвіта».
  • Лампіцька Оксана Казимирівна викладач Вінницького медичного коледжу ім.акад. Д.К. Заболотного.

Учасники методичного об’єднання також обговорили питання методики проведення обласної олімпіади з основ охорони праці серед студентів колежів Вінницької області, зокрема:

  • створили організаційний комітет обласної олімпіади з основ охорони праці;
  • розглянули і затвердили положення про олімпіаду з основ охорони праці;
  • обговорили етапи і вимоги до створення банку даних для проведення обласної олімпіади з основ охорони праці.

На засіданні було заслухано досвід роботи викладачів охорони праці та безпеки життєдіяльності:

  • Ліло Людмили Григорівни, викладача Погребищенського медичного колежу;
  • Швець Т.О., викладача Могилів-Подільського монтажно-економічного колежу.

Голова методичного об’єднання Кубай Ольга Валеріївна підвела підсумки роботи засідання обласного методичного об’єднання і планування роботи на навчальний рік.

Приємно відзначити, що учасники обласного методичного об’єднання у невимушеній атмосфері під час кави-брейк з адміністрацією коледжу подякували за плідну роботу та організацію майстер-класу передового професійного досвіду на підприємстві, а викладачі Ладижинського коледжу ВНАУ, у свою чергу, щиро вдячні колегам за поширення педагогічного досвіду роботи.

Наостанок гості коледжу мали змогу відвідати унікальний дендропарк нашого міста «Ладижинський гай».

Дякуємо гостям за теплі слова та позитивну атмосферу; адміністрації і колегам Ладижинського коледжу ВНАУ за підтримку; голові Слюсаренку С.П. та членам циклової комісії спеціальних дисциплін за організацію майстер-класу на підприємстві,директору Ладижинської ТЕС Бобрику О.Б. та всім екскурсоводам за можливість здобути унікальний досвід.

Завідувач навчально-методичним кабінетом Замкова Л.С.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}