Приймальна комісія: +38 (097) 668-3-668
24321, Вінницька обл., м. Ладижин, вул. Петра Кравчика, 5
Oran

Майбутні аграрії спостерігали за дискуванням та оранкою

Осінь – пора обробітку грунту перед зимовими морозами. На полях учбового господарства Відокремленого структурного підрозділу «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету» ведеться робота, до якої активно залучаються студенти інженерно-агрономічного відділення. Цього разу майбутні аграрії спостерігали за дискуванням та оранкою. Студенти мали реальну можливість вивчити облаштування техніки, що стимулювало в них практичний інтерес до робочого процесу.

Усі технологічні операції обробітку ґрунту здійснюють шляхом проведення відповідних заходів механічного обробітку, використовуючи техніку таку, як: трактор Т 150 К , плуг оборотний ПО-5, важкі дискові борони. Дискування вирішує важливі агротехнічні завдання, зокрема – боротьба з бур’янами, шкідниками і збудниками хвороб культурних рослин; збереження й накопичення ґрунтової вологи; активізація мікробіологічних процесів; загортання у верхню частину орного шару післяжнивних решток та добрив; підготовка до якісного виконання подальших заходів основного обробітку ґрунту.

В умовах посушливої осені переваги дискування над оранкою пояснюються кращою структурою верхнього шару ґрунту та концентрацією поживних речовин у ньому. Крім того, в умовах посухи осіннього періоду вегетації озимини за дискового обробітку ґрунту об’ємна вага верхнього шару є близькою до оптимальної, що дає змогу рослинам ефективно використовувати вологу.

На полях, де виконали своєчасний дисковий обробіток стерні попередника, під час оранки зменшується питомий опір ґрунту на 20 – 30% (якщо порівнювати з полем без дискування). Поверхня поля стає рівною, а якість оранки істотно поліпшується.

Після дискування поля працівники переходять до оранки.

Оранка— найбільш важливий прийом основного обробітку ґрунту, що забезпечує перевертання, кришіння і розпушування шару ґрунту. Завдяки оранці збільшується об’єм ґрунту і пористість, підрізуються бур’яни, загортаються в ґрунт рослинні рештки та добрива.

Організовуючи роботу на полях учбового господарства, адміністрація ВСП «Ладижинський фаховий коледж Вінницького НАУ» сприяє набуттю і удосконаленню студентами практичних навичок, пов’язаних з обслуговуванням сучасної сільськогосподарської техніки.

Під час практичних занять у реальних умовах у студентів молоших бакалаврів спеціальності "Агроінженерія" формуються якості справжніх спеціалістів, які знадобляться їм у майбутньому. Упевнені, що підготовка, яку отримають студенти у коледжі безперечно зробить їх конкурентноспроможними на ринку праці.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}